http://facebook.com/JenniePetterssonArt

söndag 30 april 2017

18 rosplantor på plats.

Efter en veckas förkylning kände jag mig äntligen någorlunda pigg i dag, och efter att bara ha suttit i soffan i en vecka så kände jag att jag behövde få göra någonting praktiskt. Vi råkade vara utan Internet i ett dygn precis nu (det kom tillbaka nu i kväll), så det var ju lägligt att passa på och pyssla med välbehövligt trädgårdsjobb. Om ni minns mina planer på en rosträdgård i förra blogginlägget så förstår ni att man behöver åka och köpa en massa säckar jord och gräva en massa gropar för att förverkliga ett sånt projekt. Sagt och gjort.

"Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri" sägs det, men man kan ju undra vem som ligger nedgrävd här? Det var jag som höll i spaden i alla fall...


En ny tre meter lång rabatt har det blivit. Längst in i hörnet mot tegelväggen finns en klematis sedan tidigare. Mittemot den, längst ner i vänstra hörnet, har jag planterat en klätterros "Maigold" som ska få klättra upp längs uteplatsens kortsida. De tre plantorna längre fram i rabatten är tre buskrosor "Rhapsody in blue". Runt rosbuskarna ska jag fylla upp med några små perenner eller marktäckare, och så ska jag upp i skogspartiet och leta lämpliga stenar att använda som rabattkant.

Förutom rabatten som min man kallade "Familjen Petterssons familjegrav" så har jag nu planterat alla rosor kring paviljongen och rosportalen. Det ser ynkligt och tråkigt ut än så länge, när det i princip bara är naken metall med små kala rosstumpar vid fötterna. Men vänta ett år eller två, när det börjar komma upp en bit på höjden och blommar så kommer det att vara ursnyggt! Klätterrosorna går i blålila, orange & gult, och buskrosorna kring paviljongen är av sorten "Postillion", som går i gult med rosa skiftningar på en del blad.

En ynka klätterros planterade jag på framsidan också, mot väggpartiet som är mellan köksfönstret och fönstret till målarateljén. Framsidan är liten, tråkig & har inte så mycket sol. Den rosen jag planterade där är en "Maigold", som är en kraftig och skuggtålig ros med tätt fyllda äggulsfärgade blommor. 

Totalt 18 rosplantor har jag planterat i dag. Men jag gjorde inte allt jobbet själv, för som vanligt fick jag hjälp med trädgårdsarbetet av min trogna trädgårdsmästare Deena ;) 


Vår gamla trasiga och rostiga grill slängde vi i samband med flytten i höstas, och i dag köpte vi äntligen en ny! Maken fick vara grillmästare, så nu kan ni som känt er oroliga efter bilden på "famljegravsrabatten" bli lugna igen. Han lever :)


Hoppas ni alla har haft en trevlig Valborgsmässoafton!
Vi övervägde att gå på Bluesmässa i kväll, men valde att stanna hemma med hundarna. 
Tur var det, för precis som jag misstänkte hördes det högt och tydligt in till oss när de hade fyrverkerier vid majbrasan en bit härifrån. Hade hundarna varit ensamma hemma då hade det inte varit så lyckat.

Jag kommer nog att somna ovaggad i kväll, efter allt grävande.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar