http://facebook.com/JenniePetterssonArt

onsdag 26 april 2017

Smider trädgårdsplaner.

I november 2016 flyttade vi, och lämnade en underbar trädgård efter oss. När vi flyttade in där tio år tidigare bestod trädgården i princip bara av gräsmatta, några vinbärsbuskar och en rad av buskar ut mot cykelbanan. Under tiden vi bodde där har jag planterat och fixat, så det var en helt annan trädgård med mycket mera levande grönska och blommor när vi flyttade.

Det första man möttes av på framsidan var en portal med en kraftig röd klätterros, och på hösten när rosorna blommat ut tog vacker vinröd vin över. Utanför förrådsväggen alldeles utanför ytterdörren växte en vit klätterros som klättrade ända upp på balkongen ovanför.
På gaveln hade vi en metallpaviljong med kaprifol och klätterrosor, och framför paviljongen ett par stora rabatter med perenner. På baksidan fanns en uteplats som var helt täckt av en stor honungsros. Längs tegelväggen klättrade en klätterhortensia och ramade in fönstren med vacker grönska och små vita blommor. Längs två sidor av trädgården (baksidan och kortsidan)  fanns en friväxande häck med forsythia, som lyste gul och vacker ut mot cykelbanan när våren kom.
Jag saknar allt det där.

Jag har inga bilder från det senaste året då allt var som störst och blommade som mest, eftersom vi hade fokus på sommarstugan den sommaren. Vi visste ju inte heller att det var vår sista sommar där, att vi skulle flytta i november.


Nu börjar vi på ny kula sommaren 2017, och ska återigen försöka förvandla en trädgård som nästan bara består av gräsmatta till en trivsam, grönskande oas. Vi bor ute på en gavel nu också, men har inte trädgård på alla tre sidor som tidigare. På framsidan finns en liten trädgårdsplätt som är omgiven av en grön häck, och vid sidan om ytterdörren växer en kraftig rhododendronbuske. Färgen på blommorna vet jag inte än.

På baksidan är vår lilla trädgård ca 7x12 meter, varav 8 m2 är en uteplats (där vårt tak är grannens balkong). Nedanför räcket till uteplatsen finns en perennrabatt med påskliljor, några tulpaner och några perenner som jag inte riktigt vet vad det är än. I hörnet mellan uteplatsen och väggen växer en klematis, och intill staketet som vetter mot grannen finns ett par odlingslådor. I ena lådan gror gräslök, och i den andra växer en liten buskros. Det är allt.

Det första jag har gjort är att skaffa en rosportal som ska stå innanför grinden i staketet samt en ny metallpaviljong. Runt båda dessa ska jag planera klätterrosor och buskrosor, och färgskalan blir gul-orange-lila.Jag kommer att vilja fixa en massa mer i trädgården så småningom; bärbuskar, rabarber, planeringar med perenner. Rosorna var det jag ville börja med först, och som en del av årets skatteåterbäring fick gå till. I dag är jag hemma och förkyld, så jag har suttit vid datorn och planerat, och nu har min rosbeställning gått iväg. Då får vi bara hoppas att det slutar snöa och hagla, och att våren kommer snart.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar